Elena

Dec 6, 20205 min

Cadourile în mediul de afaceri: recomandări și gafe de evitat

Cadourile nu sunt obligatorii, dar ele au o importanță deosebită în mediul de afaceri pentru că adaugă o calitate personală cooperării dintre două companii: ne reamintesc că în spatele clauzelor, există oameni și că o relație pe termen lung este un acord al oamenilor mai mult decât ceea ce au pus pe hârtie cei de la departamentul Legal. Și sunt, de asemenea, pur și simplu, ocazii de a pune un zâmbet pe fața cuiva pentru că arată că dincolo de tranzacții, prețuim omul din spate.

Sigur, dacă vrem să fim cinici, cadourile sunt oferite și pentru că ele apar ca niște datorii. Oamenii au ajuns să se aștepte în asemenea măsură la cadouri încât apar supărări când cadourile au o valoare prea mică sau când dispar de tot (să nu uitam de anumite instituții școlare care au practica aceasta a cadourilor obligatorii). În final - indiferent de motiv, că e datorie sau recunoștință reală, da, e important să le oferim.

Cu toate acestea, în mediul de afaceri românesc, oferirea de cadouri are de obicei o prioritate redusă. Probabil ne gândim la acest obicei numai în preajma Crăciunului sau când un partener de afaceri de nivel înalt sărbătorește vreo zi de naștere, dar prea puțin când apar ocazii deosebite pentru oamenii cu care lucrăm: aniversarea companiei partenere a unui număr de ani de la înființare sau aniversarea omului cu care lucrăm în acea companie, o victorie recunoscută în industrie sau o lansare..

Cadourile reprezintă ocazii de a aduce bucurie dar și de a ne diferenția compania. Vor fi oameni care insistă asupra faptului că cadourile corporate ar trebui să fie cât mai neutre și lipsite de valoare - de dragul implicațiilor legale și pentru că cadourile nu sunt obligatorii. Cu toate acestea, din moment ce suntem și primitori de cadouri corporate, se așteaptă o reciprocitate. Acesta este motivul pentru care în preajma Crăciunului vedem o mulțime de manageri care conduc de la un sediu de companie-parteneră la altul cu mașinile lor umplute cu cadouri, dar de obicei sunt coșuri de cadouri din supermarketuri, poate unele cu valoare mai mare decât altele (cele scumpe merg la șefi), deși valoarea acestor coșuri este oricum teribil de umflată la ocazii speciale (acel panettone cu o margine de 400% ...) sau cadouri cumpărate în bulk fără vreo considerație pentru primitori sau mai rău - chiar produse de campanii și promoții ale companiei pentru care lucrează.

Ocaziile speciale sunt oportunități de a scăpa de coșurile de cadouri din supermarket, construite pur și simplu pe raportul cost-valoare și fără vreo valoare sentimentală. Sunt alcătuite de către altcineva, pe baza unor rețete de combinații de ingrediente menite să aducă profit și dacă doar adăugăm cartea noastră de vizită deasupra, chiar dacă livrăm coșul în persoană, ratăm o ocazie să oferim ceva mai valoros, mai personal.

Propun să scăpăm și de cadourile sub formă de produse ''de campanie''. Umbrelele cu numele companiei noastre pe care oamenii să le poarte prin oraș când plouă ca să ne ''facă un pic de reclamă'' sunt cadouri nepotrivite și tot ce intră în această categorie nu reprezintă un cadou adecvat. Nenumărate coșuri de gunoi se umplu an de an cu pixuri, brelocuri, tricouri cu sigle ale companiilor, mai ales după un mare eveniment din industrie.

Mesajul „Am făcut o donație în numele dvs.” nu este un cadou adecvat.

Promisiunea unui voucher / reduceri / tratament / reparație etc. care intră în serviciile companiei noastre nu reprezintă un cadou potrivit.

În schimb, există atât de multe afaceri mici în jurul nostru care creează lucruri minunate și uneori sunt mult mai ieftine: un mic producător de vin de desert, doamnele din satul de munte care tricotează fulare de lână, o mică editură care lansează albume de artă, un producător local de miere, un antreprenor care face unt de migdale sau ciocolată single-origin sau o mică afacere de bijuterii care lucrează motive folclorice românești în aur, brâuri cusute manual sau o alta care pictează manual eșarfe de mătase sau sculptează stilouri în lemn..

Un coș de cadouri / cutie simplă cu unele dintre cele de mai sus are un impact pozitiv imens asupra persoanei care-l primește, dar și asupra economiei locale (bine, și asupra confortului nostru moral, știind că am făcut ceva bun susținând artizanatul și micii antreprenori). Este atât de ușor să oferim cadouri frumoase care să nu producă pagube în buget, fie că vorbim de cel personal sau al companiei - și mai ales atunci când facem schimb de cadouri cu străini. În Japonia, de exemplu, există acest obicei de a oferi pungi cu bunătăți chiar și la întâlnirile interne regionale standard. În China, oferirea de cadouri la începutul unei întâlniri de afaceri devine o ceremonie, în care fiecare membru al unei echipe primește un cadou și se așteaptă ca acesta să fie reciproc și apoi există o mulțime de oooohs și aaaaws și saluturi .. Avem șansa cu fiecare cadou să producem o emoție reală.

Un cadou adecvat este un bun / un serviciu de care persoana care-l primește trebuie să se bucure. Nu este ceva ce-i trebuie ci un răsfăț, pentru care își va face cu drag spațiu în portbagaj sau în valiză, dacă e vorba de o călătorie de afaceri (ok, nu acum în perioada pandemiei). În final, trebuie să ne amintim că atunci când facem cadouri în mediul de afaceri, tot un om primește cadoul. Arătarea amabilității față de acea persoană mai mult decât urmărirea interesului nostru de a vedea și a răspândi logo-ul nostru peste tot va fi probabil acel detaliu care ne pune compania deoparte, în rândul celor cu care oamenii chiar se bucură să lucreze.

Recomandări

- ,,Goodie-bags’’ cu:

- vin de desert,

- condimente,

- sare cu trufe,

- oțet balsamic,

- ulei de măsline,

- ceaiuri,

- miere de albine,

- deserturi la cutie (macarons, trufe de ciocolată),

- săpunuri artizanale,

- lumânări parfumate,

* în general orice versiune premium pentru produse pe care oamenii le adoră și pe care poate nu și le-ar cumpăra singuri. Iar când avem dubii, putem oricând să și personalizăm cu inițialele persoanei.

- Cărți pentru ,,măsuța de cafea’’ și albume de artă.

- Cadouri mici ca volum care denotă un efort de gândire și o anumită considerație:

- ciorapi de cașmir,

- cărți de joc sau seturi de șah produse de meșteri sau designeri deosebiți,

- o carte clasică învelită în piele,

- papetărie fină,

- o sticlă de vin sau de whisky deosebit (japonez?),

- un stilou,

- o ladă de șampanie.

Sfeșnic Philip - Gabriela Seres

Zara Home - lumânare parfumată cu aromă de turtă dulce

Panettone Dolce&Gabbana cu șofran și fistic

Set de cărți de joc Hermès

Eșarfă de mătase ''Crăciunița'' - Andreea Tincu

Unt de migdale pur - NativeBox

Vin de desert - LILIAC & KRACHER TRANSYLVANIAN ICE WINE

Set de șase farfurii de desert din porțelan - Chicineta